Ako sa najlepšie naučiť variť

S dlhou očakávanou zmenou spoločnosti, v ktorej hlavná náplň ženy nie je starostlivosť o domácnosť, nájdete viac žien, ktorým varenie až tak veľmi nejde, ale majú záujem naučiť sa niečo z kuchárskeho umenia. Ak aj vy patríte do do tejto skupiny, ktorá má záujem prekvapiť svojich priateľov, partnera alebo rodinu skvelou večerou, skúste to takto.

varenie

Základom sú čerstvé suroviny
V takmer každej knihe o gastronómii sa dočítate, že základom sú čerstvé suroviny. Naozaj, platí tu jedno hlavné pravidlo – jedlo je také dobré, ako dobré suroviny použijete. Takže nielen čerstvosť, ale aj kvalita je veľmi dôležitá. Preto miesto supermarketu, choďte radšej na trh, kde si kúpite čerstvé ovocie a zeleninu od lokálnych pestovateľov a mäso kúpite u malého mäsiara.

Nebojte sa kuchárskych kníh
Kuchárske knihy sú neoceniteľným pomocníkov počas vašich prvých krokov v kuchyni. Naučíte sa jednotlivé spôsoby prípravy jedla, pochopíte kombináciu surovín, chutí a naučíte sa tradičné recepty. Ktoré si potom môžete pripraviť podľa seba. Skvelé kuchárky má britský miláčik Jamie Oliver, medzi jeho najlepšie knihy patrí „Vařte chytře ako Jamie“.

Nájdite inšpiráciu
Inšpiráciou môže byť aj spomínaný Jamie, medzi ďalšie hviezdy svetovej gastroscény patrí Nigella Lawson či Rachael Ray. No nemusíte chodiť ani za hranice Slovenska. Aj na našom území nájdete desiatky šikovných foodblogerov. Medzi tých najlepších patria Mealujem To, Coolinari či Be Fresh. Ak sa chcete naučiť piecť, skúste Suzie pečie alebo Story of a Cake.

Prihláste sa na kurz varenia
Ďalším obľúbeným spôsobom, ako preniknúť do tajov varenie, sú kuchárske kurzy. Niečo ako workshop, kde vám špičkový šéfkuchár dáva cenné rady, pomáha vám a je to skvelá zábava. Na Slovensku je populárny Chef Parade, v susednom Česku je to zase Prakul – Pražský kulinársky institut, kde varia také mená ako Zdeněk Pohlreich či Roman Vaněk.

Ak chcete knihy z oblasti gastronómie, navštívte Uniknihy.sk.

Text: PR, foto: ilustračné (flickr.com)